11 būdų, kaip kasdien tinkamai rūpintis akimis


Akių problemų galima lengvai išvengti, jei kasdien praktikuosite svarbiausius akių priežiūros įpročius. Šie būdai svarbūs ir nesunkiai įgyvendinami. Tad išsaugokite akių sveikatą ir aštrų regėjimą ir jau nuo šiandien pradėkite formuoti tam tikrus kasdienius įpročius.

Reaguokite į bet kokius akių pakitimus

Jeigu pastebėjote neįprastus regėjimo pakitimus ar akių diskomfortą, nieko nelaukite ir atlikite akių patikrą. Geriausia, kad išsami akių apžiūra būtų atliekama reguliariai, tuomet akių priežiūros specialistas (optometrininkas ar gydytojas oftalmologas) galės jau ankstyvoje stadijoje pastebėti bet kokius pakitimus, galbūt net prieš pajaučiant pirmuosius ligos simptomus. Su regėjimu susijusioms problemoms dažniausiai skiriami korekciniai akiniai, kurie puikiai išsprendžia problemą ir dažniausiai neleidžia jai įsibėgėti stipriau.

Venkite akių trynimo ar dažno lietimo

Ant rankų patenka daug nešvarumų, dulkių ir bakterijų, o visa tai kaskart jas liečiant ar trinant, gali lengvai persiduoti jūsų akims. Taip pat venkite rankų dėjimo aplink akis ar ant akių, kad kuo geriau išvengtumėte infekcijos ir sudirginimo. Šis įprotis taip įsišaknijęs daugeliui žmonių, tačiau svarbu bandyti šio įpročio atsikratyti, norint užtikrinti kuo geresnę akių sveikatą ateityje. Taip pat praktikuokite dažną rankų plovimą, kad išvengtumėte bakterijų ir jos nepatektų į jūsų akis, akinius ir kontaktinius lęšius.

Tinkamai saugokite akis nuo saulės

Saulės spindulių ir UV spindulių poveikis didina su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką ir gali sukelti ragenos nudegimą arba fotokeratitą. Taigi, be to, kad akiniai nuo saulės itin žavinga stiliaus detalė ir mados aspektas, jie itin svarbūs, kad apsaugotumėte akis. Tinkamai tam padaryti reikalingi kokybiški ir nuo UVB bei UVA spindulių apsaugantys akiniai. Be to, akių apsaugai nuo saulės patartina užsidėti kepuraites, gobtuvus ar skrybėles.

Vartokite pakankamai skysčių

Pakankamas skysčių vartojimas yra labai svarbus bendrai organizmo būklei, įskaitant ir akis. Jei būsite pakankamai hidratuoti, neleisite akims išsausėti ir sudirgti. Štai dar keletas priežasčių kodėl svarbu neprarasti tinkamo vandens balanso organizme:

  • Maistą greičiau paversite energija;
  • Palaikysite normalų kraujo klampumą;
  • Išlaikysite sąnarius ir kremzles paslankesnius bei minkštesnius;
  • Vanduo padeda pernešti deguonies turtingą kraują ir maistines medžiagas jame. Taip pat yra universalus medžiagų tirpiklis organizme;
  • Vanduo tinkamai subalansuoja elektrolitų pusiausvyrą;
  • Geriau pašalinami toksinai iš organizmo;
  • Skysčiai svarbūs virškinant maistą;
  • Tinkamos audinių drėgmės užtikrinimas;

Daugiau apie vandens svarbą ir jo funkciją organizme galite skaityti paspaudę ant šios nuorodos.

Nerūkykite

Tyrimais įrodyta, kad dėl rūkymo tampate jautresni su amžiumi susijusiai geltonosios dėmės degeneracijai, padidėja kataraktos, glaukomos, diabetinės retinopatijos ir sausų akių sindromo riziką. Rūkantys žmonės turi tris – keturis kartus didesnę tikimybę susirgti su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija nei nerūkantys. Rūkymas taip pat gali pažeisti regos nervus, o tai ilgainiui, žinoma, gali turėti neigiamą poveikį regėjimui.

Laikykitės subalansuotos mitybos

Asociatyvi Pexels.com nuotrauka

Beta karotinas, liuteinas, omega-3, likopenas ir vitaminai C, A ir E yra būtini akių sveikatai palaikyti. Įsitikinkite, kad jūsų mityboje gausu įvairių maisto produktų, kuriuose gausu šių maistinių medžiagų. Jeigu domina išsamesnis produktų sąrašas, rasti juos galite paspaudę ant šios nuorodos: produktai, kuriuos verta įtraukti į racioną.

Laikykitės tinkamo atstumo iki monitoriaus ir gero kambario apšvietimo

Kompiuterio monitorius turėtų būti pastatytas maždaug rankos ilgio atstumu nuo akių ir 20 laipsnių žemiau akių lygio. Tai neleidžia akims įsitempti. Taip pat įsitikinkite, kad jūsų kambaryje yra pakankamas, bet išsklaidytas apšvietimas. Sutelkta ir per ryški šviesa gali per daug apkrauti akis.

Laikykitės 20-20-20 taisyklės

Jei norite, kad jūsų akys būtų puikios būklės, turėtumėte laikytis 20-20-20 taisyklės, kuri teigia, kad: kas 20 minučių atitraukite akis nuo kompiuterio monitoriaus ir nukreipkite žvilgsnį į objektą, esantį už 20 metrų nuo jūsų, bent 20 sekundžių. Kad akys nesausėtų, nepamirškite dažnai mirksėti. Taip pat, dirbant kompiuteriu, galite praktikuoti pertraukėles kas 20 minučių minučių, per kurias atsistokite nuo kėdės ir ženkite 20 žingsnių. Tai ne tik naudinga regėjimui, bet ir skatina taisyklingą laikyseną bei viso kūno kraujotaką, apsaugo nuo sėdimos veiklos komplikacijų.

Naudokite tinkamą akių makiažą

Jei naudojate makiažą, rinkitės jums tinkamus, kokybiškus ir žinomus prekių ženklus, sudėtyje turinčius kuo mačiau dirginančių medžiagų. Venkite akių šešėlių, blakstienų tušo ir akių pieštukų, kurie sukelia perštėjimą, deginimo jausmą ar niežėjimą jūsų akims. Be to prieš eidami miegoti, visuomet nusivalykite makiažą su tinkamu akims makiažo valikliu, kad išvengtumėte bakterijų kaupimosi dėl akių srityje likusių makiažo likučių. Taip pat reguliariai valykite makiažo šepetėlius, ypač tuos, kuriuos naudojate akių makiažui atlikti.

Dėvėkite įvairioms veikloms tinkamas akių apsaugos priemones

Nesvarbu, ką veikiate, įsitikinkite, kad jūsų akys nuolat būtų tinkamai apsaugotos. Jei einate maudytis – dėvėkite specialus tam skirtus akinius, kad akys nebūtų veikiamos chloro ar druskų. Tuo tarpu, jei sodininkaujate ar atliekate darbus, kurių metu aplinkoje gali vyrauti, pavyzdžiui, medienos atplaišų – užsidėkite atitinkamus akinius, kad apsaugotumėte akis nuo dulkių dalelių, bakterijų ir net sužalojimų.

Pasirūpinkite, kad jūsų aplinka būtų švari

Purvo ir dulkių poveikis gali dirginti akis, todėl įsitikinkite, kad vietos, kuriose lankotės, yra gerai prižiūrimos ir švarios. Reguliariai keiskite patalynę ir rankšluosčius, o savo darbo vietoje palaikykite tvarką, dažnai valykite dulkes.

Taigi, visi šie išvardinti patarimai – tai kelias į ne tik sveikas akis, tačiau į geresnę bendrą savijautą ir nuotaiką. Dar vertėtų pridurti, kad kaip ir visam kūnui, taip ir akims reikia pailsėti, o tai, žinoma, vyksta miegant. Todėl pasirūpinkite, kad kasdien pakankamai išsimiegotumėte ir tinkamai pailsėtumėte tam, kad visas organizmas galėtų tinkamai funkcionuoti, geriau įsisavinti maisto medžiagas ir vitaminus.

Parašykite komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas. Privalomi laukai pažymėti *

Search

+